Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

Η συνταγή της ημέρας




ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΠΑΓΕΤΙ
ΥΛΙΚΑ
350 γραμμάρια μακαρόνια Νο 6
400 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα
350 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα (κομμένη σε κυβάκια και ξεφλουδισμένη)
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Φρέσκος βασιλικός (για γαρνιτούρα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε τη φωτιά  βάζουμε το τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και περιμένουμε λίγο για να ζεσταθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καλαμαράκια, το σκόρδο και τη ρίγανη. βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό για να βράσουν τα μακαρόνια μας.
Μόλις τα καλαμαράκια μας γίνουν, βάζουμε στο τηγάνι τα κυβάκια ντομάτας, μία πρέζα ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε και περιμένουμε για έξι λεπτά. Παράλληλα βάζουμε τα μακαρόνια να βράζουν.
Μόλις περάσει ο χρόνος και η σάλτσα με τα καλαμαράκια έχει δέσει, βάζουμε στο τηγάνι μία κουτάλα νερό από τα μακαρόνια. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα με τα καλαμαράκια και δυναμώνουμε το μάτι ενώ περιμένουμε για 3 με 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε την μακαρονάδα με φρέσκο βασιλικό. 
 
ΓΕΜΙΣΤΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
ΥΛΙΚΑ

  • 12-15 ντομάτες, πιπεριές πράσινες ή κοκκινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή ό,τι μας αρέσει
  • λάδι
  • 200 γρ. ρύζι
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο και μάραθο (αν έχουμε)
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο.
Βάζουμε σε μεγάλο πολυκόφτη την ψίχα από όλα τα λαχανικά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το μάραθο και τα κόβουμε όλα ψιλά ψιλά.
Τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα, με λίγο λάδι, λίγο νερό, το ρύζι και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο (προαιρετικά. Μπορούμε και να το παραλείψουμε το βράσιμο).
Γεμίζουμε τα λαχανικά, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου στους 180.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ
Υλικά:
  • 1 χταπόδι περίπου ένα κιλό (ή 2-3 μικρότερα)
  • Κόκκινο ή ροζέ κρασί (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων) και βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ'ο ό,τι περιέχει.
Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του.
Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι. 
ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ



ΥΛΙΚΑ
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά καρέ ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί n ζωμό κότας ή ζεστό νερό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 2 φλιτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 γραμμ. χυλοπίτες μακριές (ή ταλιατέλες ή παπαρδέλες) 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα (φαρδιά και ρηχή). Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε τα μπουτάκια γύρω γύρω μέχρι η πέτσα τους να γίνει τραγανή, περίπου 8΄-10΄.
Αφού τα ροδίσουμε καλά, τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε.  Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε στο υπάρχον λίπος, το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, μετά από περίπου 5΄-6΄, τότε προσθέτουμε ξανά τα μπουτάκια και τα βότανα (δαφνόφυλλο και θυμάρι). Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί εντελώς, για περίπου 5΄-6΄.
 Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε το ζωμό κότας ή ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα μπουτάκια. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
Με λαβίδα αφαιρούμε τα μπουτάκια μόλις βράσουν. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα, χωρίς το καπάκι πλέον. Ξεκοκαλίζουμε τα μπουτάκια, αφαιρώντας πέτσα και κόκαλα. Με τα χέρια διαλύουμε το ψαχνό σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Σε αυτή τη φάση η σάλτσα μας πρέπει να είναι πυκνή, γεμάτη αρώματα και τέλεια στη γεύση!
Βράζουμε τα ζυμαρικά και αφού τα στραγγίσουμε τα ισομοιράζουμε σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με την υπέροχη πυκνή σάλτσα κοτόπουλου.  

ΧΟΡΤΑ ΜΕ ΒΕΤΟΥΛΙ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 1/2 κ.ΒΕΤΟΥΛΙ, κομμένο σε μερίδες
  • 1 1/2 κ. χόρτα άγρια (ραδίκια, σταμναγκάθι, ζοχούς κ.λ.π.)
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1/2 ματσάκι μάραθος ή άνηθος
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φετάκια
  • 3/4 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσ. λευκό κρασί
  • 2 λεμόνια, το χυμό
  • αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 5΄. Τ' αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μυρωδικά. Τα κόβουμε όχι πολύ ψιλά και τα κρατάμε χωριστά. Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ένα φλ. τσ. νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συγχρόνως τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα χόρτα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα γυρίζουμε να μαραθούν. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί με τα χόρτα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι. Τα τελευταία προσθέτουμε τα μυρωδικά (καυκαλήθρες, μάραθο) και το χυμό του λεμονιού.